Onder het IJ

KUNST OP DE NOORD-ZUIDLIJN

 

Dagstukjes – 173

 

hoog sammie
kijk omhoog sammie
want daar is de blauwe lucht
RAMSES SHAFFY: SAMMIE

 

ver twee maanden precies, op 22 juli 2018, kun je in Amsterdam met de metro van Noord naar Zuid, onder het IJ door. Vandaag mocht ik deze historische sensatie al ondergaan. Een select gezelschap was uitgenodigd voor een proefrit langs alle stations, Noorderpark, Centraal Station, Rokin, Vijzelstraat, De Pijp en Europaplein, de RAI.

Het was een wonderlijke belevenis om in zo’n schone, nieuwe, lege en lange wagen de reis van Noord naar Zuid te mogen maken.

De stations lijken door hun eigentijds grijze vormgeving erg op elkaar. De frequente naamsaanduidingen zijn dan ook geen overbodige luxe als je wilt weten waar je bent. Vooral toeristen lijken me hiermee geholpen. De strakke eenvoud zal ook het schoonmaken ten goede komen.

Jongere medereizigers viel het op dat er nauwelijks zitbanken waren. Ze zagen dat als een bezwaar voor ouderen. Ik niet, op een metrostation ga je niet zitten.

Station Rokin sprong eruit met z’n mooie wandversieringen en  uitstallingen van archeologische vondsten – heel veel ankers! – die tijdens het graafwerk in de bodem onder deze oude havenstad werden gevonden.

Ik kan niet wachten tot ik onder de grond – en ónder het water – van mijn habitat in Zuid naar het verre Noord kan reizen waar het Noord-Hollandse landschap mij als fietser en wandelaar telkens weer machtig veel te bieden heeft. Helaas mogen er op de nieuwe lijn geen fietsen mee.

 

 

 

LEES VERDER
WKtS
22 MEI 2018