Nieuws

 

 

Dagstukjes – 92

 

De kranten glijden als poreus gebak
van inkt en suiker Fleetstreet in…
CHRISTINE D’HAEN: HOROLOGIO MEO

rijgt de koning te veel?’ Dat vraagt de Volkskrant zich vandaag af op de voorpagina.

Op de voorpagina!

Kennelijk is het voor de redactie het belangrijkste nieuws van de dag.

Mij zegt het vraagteken alleen maar – voorpagina of niet – dat je zo’n stuk gevoeglijk kunt overslaan. Je beantwoordt de vraag met ‘ja’, ‘nee’, of ‘geen mening’ – en gaat over tot de orde van de dag.

Ik had even geen mening, maar later bedacht ik het volgende:

Een van de eerste lessen die ik in de jaren zestig op de eindredactie van de Volkskrant leerde, hield in dat je nooit een vraagteken in een kop gebruikte. De redenering – van de chef binnenland toen, Ed Bente – was simpel: journalisten stellen de godganse dag – en zelfs ’s nachts – allerlei vragen – hopelijk ook aan zichzelf – en moeten hun lezers daar niet mee opschepen. Die willen antwoorden.

Wie elke dag een krant maakt, weet dat een vraagteken in een kop zich vaak nogal makkelijk aandient. Vooral als je moe bent. Als je moe bent, moet je het vraagteken nóg meedogenlozer de toegang tot de krantenkolommen ontzeggen. Zoals je ook het woord ‘niet’ zoveel mogelijk moet zien te vermijden.

Als je te veel toegeeft aan wat voor de hand ligt, erger je je lezers, die niet op élke pagina hoeven te ervaren hoe uitgeput, sloom, melig of ongeïnteresseerd  jij als koppenmaker was.

Die wijze les is vergeten. Elk stuk, elke column, elke interview moet in deze tijd met zoveel intro’s, tussenkoppen en andere bijkomstigheden door eindredacteuren worden opgekalefaterd dat ze geen tijd overhouden om de stukken aandachtig te lezen, zo aandachtig dat ze er een goede kop boven kunnen zetten. Misschien worden ze van al die overbodige werkzaamheden ook wel heel moe.

Net als de lezers lijden deze eindredacteuren onder een teveel aan uiterlijk en een tekort aan inhoud. Ook voor hen geldt: liever kijken dan lezen. Dat wil de  (jonge!) lezer, zeggen de bladmanagers, maar – vraag ik me af – zal dit op den duur niet een noodlottige dwaalweg blijken te zijn… ? (Zet nu zelf uw kop boven dit stukje).

LEES VERDER
WKtS
27 OKTOBER 2016