WILGEN LANGS DE APPELDIJK
Dagstukjes – 170
…hier wier geherkt en gestreujd, en gunder wier geopperd of opgeloajen, zoagen de mansluu en derns d’r uut as oliekoppen; en ze dronken, ze dronken krek wat ze kriege kosten, moar veur t grootste deil, en ’t allerliefst: kouwe koffie of thee uut de tuut van ‘en kêteltje.
J.J.CREMER: BETUWSCHE EN OVERBETUWSCHE NOVELLEN
as de adel fout in het verleden? Heerlijke generalisatie. De media zijn er gek op. De vraag drong zich op toen we gisteren op het landgoed Mariënwaard de veel te vroeg neergedaalde ijsheiligen trotseerden en uren in de regen wandelden.
Mariënwaard is eigendom van de adellijke familie Van Verschuer, die haar ‘heerlijkheid’ als een modern bedrijf bestiert.
De zaken lijken goed te gaan. Een deel van de opbrengst gaat vermoedelijk naar het onderhoud van opstallen, bossen en landerijen want Mariënwaard ligt er verzorgd bij.
Een hoogtepunt voor wandelaars is de Appeldijk die langs de Linge naar Tricht voert. Altijd druk op dagen dat de goudreinetten bloeien.
Maar vandaag niet. Bij zulk hondenweer zie je geen mens buiten.
Omdat een deel van de dijk voor auto’s en motoren is afgesloten, is het daar goed wandelen. Je waant je terug in de tijd van J. J. Cremer en zijn Betuwsche en Overbetuwsche novellen – kent iemand ze nog?
Ik vroeg me onder het genoeglijk wandelen wel af hoe groot de ramp geweest zou zijn als de familie Van Verschuer haar ‘heerlijkheid’ bij de minste en geringste economische tegenwind aan een paar projectontwikkelaars had verkocht en beuk, eik, wilg, els, look zonder look, pinksterbloem en appelbomen met wortel en tak waren uitgeroeid voor auto-opslagloodsen als van Volvo – het Chinese bedrijf dat al in de nabijheid gevestigd is – of kantoren, weidewinkels, vrijstaande villa’s en een vinex-wijk met omheinde speeltuintjes voor de kids.
Dankzij de adellijke familie Van Verschuer is ons dit kapitalistische misbruik van Mariënwaard nog even bespaard gebleven…
We liepen vier uur veelal in glibberige klei…
De pannenkoek bij Nathalie, baronesse Nathalie van Verschuer des Tombes – ‘natte alie’ in de volksmond – was ter afronding van onze tocht een geschenk uit de hemel…
LEES VERDER
1 MEI 2018
WKtS