Luxe als levensbehoefte

 

 

Dagstukjes – 189

 


Amsterdam huilt waar het eens heeft gelachen.
LIED VAN KEES MANDERS EN ZWARTE RIEK

 

n mijn gezellige buurtglossy lees ik dat er bij mij om de hoek bijzondere woningen gebouwd gaan worden. Een advertentie licht mij in.

‘In het Amsterdamse Museumkwartier geeft De Hooch exclusief wonen een nieuwe dimensie. Tussen de Hobbemakade en de Pieter de Hoochstraat worden 28 made-to-measure- appartementen ontwikkeld voor mensen die de allerhoogste eisen stellen aan hun persoonlijke leefomgeving. Voor wie luxe een eerste levensbehoefte is. In het populaire Museumkwartier is De Hooch de komende jaren zowel in ruimtelijke als politieke zin ongeëvenaard; nu heeft u de kans om in Amsterdam te leven en te wonen op het kwalitatieve niveau van wereldsteden als New York, Parijs en Londen. Contemporaine architectuur, grenzeloze luxe en persoonlijke service komen samen in appartementen vanaf 2,7 miljoen euro, all–inclusive te personaliseren in samenwerking met een prominente interior designer.’

Het is de megalomane oplichterstaal van de makelaar, zeker, en die neem je met een korrel zout, maar toch. Niet te loochenen valt de mentaliteit die uit deze tekst spreekt. Tot voor kort viel een dergelijke toon in Amsterdam niet zo luid en duidelijk te beluisteren. Je vraagt je af of de nieuwe bewoners straks, mijn nieuwe buren bij wijze van spreken, mijn mede-Amsterdammers, van eenzelfde ongeëvenaard snobisme blijk zullen geven. Wil je zulke lui – voor wie grenzeloze luxe een eerste levensbehoefte is – wel in je nabijheid? Gaat het geld het wonen in Amsterdam bepalen? En de sfeer?

Onwillekeurig gaan mijn gedachten uit naar Zwarte Riek en Wende Snijders die allebei zo allemachtig prachtig over Amsterdam hebben gezongen: Amsterdam huilt waar het eens heeft gelachen.

Ik neurie het hartverscheurend melancholieke lied zachtjes voor me uit als ik in het Museumkwartier langs de uitstalkasten met hoeren naar mijn biowinkel in de Pijp fiets.

Amsterdam huilt, want weg is de gein…

 

 

 

LEES VERDER
WKtS
4 OKTOBER 2017