Kunstgras

 

 

Dagstukjes – 217

 

Het is tijd voor vrede.
ter land, ter zee, in de lucht
en op de voetbalvelden.
HANS VLEK: HOOG TIJD

 

e fietsen met tassen vol bloemen over het Olympiaplein dat de herinnering bewaart aan de Olympische Spelen die bijna een eeuw geleden in Amsterdam werden gehouden [1].

Er wordt nog steeds volop gesport.

De iepen, eiken, kastanjes, peppels, abelen en platanen botten uit en geven met de honderden narcissen, scylla’s, hyacinthen, tulpen, blauwe druifjes, anemonen en pinksterbloemen die hier opschieten in het groen kleur aan een grijze voorjaarsdag.

Op de velden rijden zware machines. Maaien ze het gras?

Nee, dat hoeft niet meer. In deze historische wijk ligt alweer jaren een mat van kunststof die weliswaar  ‘gras’ genoemd wordt, maar met gras niets te maken heeft. Wél met ziekte. Met kánker zelfs – al moet dat  nog tot de bodem worden uitgezocht.

Met de troep die nu de oer-Hollandse veengrond de adem beneemt, verloochent de sport weer wat meer haar natuurlijke oorsprong. Het laat zien hoeveel er in een of twee generaties is veranderd. Niet langer spelen hier atletische jongens en meisjes op een fraai geschoren gazon, met – als het meezit – de geur van gemaaid gras in hun neus – nu eens dolle pret, dan weer in zak en as na een nederlaag, zo leer je geven en nemen – nee, tegenwoordig bewegen ze zich voort op een veld dat al trekken vertoont van een industrie-terrein aan de rand van de stad, strafkampen, die voor de zielloze robotten die er te zijner tijd voetballen vanzelf het grove geweld zullen oproepen dat zich nu al stelselmatig op en rond de velden manifesteert…

Nou, ja, dan sla je zo’n klootzak van een keeper toch gewoon even buiten westen….

We mogen ons gelukkig prijzen dat het nieuwe talent van Ajax een hekel heeft aan deze nep, vooral als ze naar de FC Emmen moeten (dat op kunstgras speelt). Zij zullen geen verandering tot stand brengen, maar hun afkeer zou bobo’s – en mediaknechten – te denken moeten geven.

Misschien komt zelfs sergeant-majoor Van Gaal tot inkeer als hij begint dóór te krijgen dat écht voetbal op écht gras wordt gespeeld.

 

 

 

[1]  Zie Historiek.

LEES VERDER
WKtS
2 APRIL 2019