Krantenleesvirus

 

Dagstukjes – 280

 

Hier volgt een extra bericht
Gehoorapparaten aan.
De wereld zal heden vergaan,
wij staan voor het jongste gericht.
Sta niet te suffen en loop nu,
koop vlekkenwater en doop u,
de winkels zijn morgen dicht.
KEES STIP: LAATSTE NIEUWS

 

 

Lees ik in mijn huidige gevangenschap méér of lees ik ánders? In elk geval zit ik elke dag langer over mijn kranten gebogen dan voorheen. Ik spel ze, in alle rust. Tijd genoeg.

Ik vermaak me met het lezen van het nieuws meer dan met het kijken naar het nieuws als ik bijvoorbeeld om acht uur ’s avonds het NOS-journaal inschakel. Telkens weer verbaas ik me over het vermogen van de makers om gebeurtenissen waarover ik dolgraag meer wil weten een nogal knullig aanzien te geven.

Nee, dan mijn kranten.

Wat een grillig wereldbeeld bieden ze mij, fraai opgemaakt als ze zijn. Gruwelijk soms. Vandaag alleen al dat Franse meisje van 13 wier leugens de moord op de leraar Samuel Paty ten gevolge hadden. Of de kinderen die een homoseksuele man in het Belgische Beveren vermoordden. En dan dat rare stel koningskinderen dat op hun landgoed van 12,2 miljoen dollar in Californië ruimte schept voor misbruikte kippen zodat ze weer kip kunnen zijn en zich en passant ten overstaan van het volk als woke manifesteren. Of de Partij voor de Dieren die klaagt over een coronavaccin omdat er haai in zit.

Tweet

Heel deze veelkleurige diversiteit kwam samen in het betoog van Aleid Truijens over de leesvaardigheid van Nederlandse kinderen die tegenwoordig op hun vijftiende al zo goed als analfabeet zijn.

Je vraagt je af hoeveel boeken er bij hen thuis in de kast staan. Hun ouders hebben, denk ik, wel andere dingen aan het hoofd. Hun zal vermoedelijk de verkoop van de allereerste tweet voor 2,5 miljoen dollar als muziek in de oren klinken. Of het gerinkel van die miljoenen aan bitcoins.

Ik las het allemaal met de grootst mogelijke aandacht, maar toen ook de pias Eerdmans nog langskwam, met zijn Annabel voor hun splinter op pad in Tuindorp Oostzaan, werd het me te machtig. Ik voelde dat ik met een akelig krantenleesvirus besmet dreigde te raken.

JA21, nee, het werd tijd voor een boek.

 

 

 

LEES VERDER
WKtS
9 MAART 2021
LOGBOEK
TERUG NAAR DE VOORPAGINA