Koppen

 

 

Dagstukjes – 128

Kop in de NRC vandaag. Ik ben niet zo gesteld op mevrouw May, maar om haar op de dag van háár verkiezingen nu zó in mijn krant beledigd te zien worden – dát heeft ze niet verdiend. Bovendien valt die gok van d’r wel mee, toch?

9 JUNI 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

Kop in NRC Weekend.

Trump
doorbreekt
stilzwijgen

Het is niet

Trump
doorbreekt
stilzwijgen,

maar

Trump
verbréékt
stilzwijgen.

Waarom schrijft de dienstdoende koppenredacteur van de NRC geen Nederlands? Goeie vraag. Omdat hij behoort tot het groeiende gezelschap hooggeschoolden in Nederland dat zich minder door de eigen taal dan door het Amerikaans laat leiden. Al dat breken – ook bij sportlieden en popsterren die al dan niet te vroeg of te laat doorbreken – komt uit Amerika. Net als het al ingeburgerde break. Even een breek zegt dan zo’n omroepemployé op een zender die aan klassieke muziek is gewijd. Even een breek. Mag ik even een teiltje?

11 JUNI 2017

Kop in de Volkskrant van zaterdag 10 juni 2017.

Trumps strijd
tegen de

‘diepe staat’ heeft
iets paradoxaals

Heel sterk, dat ‘heeft iets paradoxaals’. Maar wat is die ‘diepe staat’? Wie het weet, mag het zeggen. Bedoeld is ‘het ambtenarenapparaat’, maar waarom gebruikt de schrijver dan deze letterlijke vertaling van Amerikaans jargon in plaats van ons eigen zo begrijpelijke Nederlands? Vermoedelijk had hij weinig tijd, zoals ook uit de volgende zin blijkt: ‘Zo groef de president zich vrijdag verder in zijn schuttersputje in, maar groef daarmee ook een kuil waaruit hij steeds lastiger weg kan komen.’ 

11JUNI 2017

 

 

Kop in NRC Weekend.

Ze doet
alsof haar
neus bloedt

De gok van May blijft de dienstdoende koppenmaker van de NRC dwars zitten. Waarom nu wéér die neus? Heeft mevrouw soms geen andere edele delen?

11 JUNI  2017

LEES VERDER
WKtS