Kiesmannen

 

Dagstukjes – 97

 

ver een paar jaar, nou ja…een paar jaar, mogen we de president van het Verenigde Europa kiezen. Wij, Nederlanders. De Engelsen doen niet mee. Die zijn in de waanzin van hun Brexit al zo ver afgedreven dat we hun hulpgeroep niet eens meer horen.

Wie kiezen we? Helaas kan ik dat nog niet verklappen. Wel kan ik zeggen hoe we kiezen. Uiteraard net als de Amerikanen. Dat willen de media. Spektakel, man. We kiezen net als de Amerikanen de president niet rechtstreeks. Wij kiezen kiesmannen. Nederland als landje van niks krijgt 5 – let wel: vijf – kiesmannen. Duitsland, de grote buurman, krijgt er 270 en Frankrijk – na lang en pijnlijk onderhandelen, 269.

In Nederland kiezen we een Nederlandse kandidaat, nee , ik mag nog niet zeggen wie dat is. Het is niet Twan Huys.  De Duitsers doen hetzelfde. De Fransen ook. Er zijn geen swing states

In de spannendste verkiezingsnacht ooit  – ‘ooit’ moet je als journalist tegenwoordig altijd zeggen – blijkt de Nederlandse kandidaat van de 30 miljoen stemmen er één meer  te hebben gekregen dan zijn Duitse kompaan uit Beieren. Maar omdat de Duitser meer kiesmannen heeft, sowieso al 270 Duitse kiesmannen, en de Nederlander er met zijn 5 vaderlanders maar bekaaid vanaf komt, is de Lederhose spekkoper. Hij wint.

David van Reybrouck doet het al, maar zouden wij ook niet eens gaan nadenken over democratie?

Ik wil wel kiesman worden.

LEES VERDER
WKtS
30 NOVEMBER 2016