Kamerbel mishaagt Klaas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


DROOGSTOPPEL

 

Dagstukjes – 154

 

Ik heb niets tegen verzen op-zichzelf.
Wil men de woorden in het gelid zetten, goed!
Maar zeg niets wat niet waar is.
“De lucht is guur, en ’t is vier uur”.
Dat laat ik gelden, als het werkelyk guur en vier uur is.
Maar als het kwartier voor drieën is, kan ik,
die myn woorden niet in het gelid zet,
zeggen: “de lucht is guur, en ’t is kwartier voor drieën”.

DROOGSTOPPEL IN MAX HAVELAAR, p.17

 

k was geshockeerd, ja, echt, al moet je tegenwoordig ‘in shock’ zeggen.

Op jouw leeftijd in shock, zult u vragen. Ja, op mijn leeftijd in shock.

Het overkwam me bij het kijken en luisteren naar Podium Witteman, een programma dat juist niet bedoeld is om te shockeren, maar om  oog en oor te strelen, wat het elke zondagavond ook weer doet.

De opgemelde schok doorvoer mijn leden toen Floris Kortie ons en Paul Witteman een Facebook-filmpje liet zien waarmee de huidige fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer, Klaas Dijkhoff, zijn mening over de nieuwe bel in de Tweede Kamer kenbaar maakte. Met deze bel worden  onze parlementariërs gewekt als er gestemd moet worden. Iedereen – óók Thierry Baudet – moet er dan zijn. Een hoogst irritant geluid, goedkoop, dwingend en onmuzikaal, we hoorden het, en daarom deed Mayke Nas, componiste des vaderlands, het voorstel voor een update. De Kamer vond dat wel leuk en sindsdien klinkt vóór stemmingen in de Kamer een uitnodigende, welluidende melodie.

Uitnodigend?

Welluidend?

Klaas Dijkhoff vond het zó’n goedkoop rotmelodietje – de prijs van een kratje bier nog niet waard – dat hij dit ‘hoogpolig’ geneuzel het liefst vandaag nog door het Wilhelmus zou laten vervangen.

Weggegooid belastinggeld.

Maar er wás helemaal geen belastinggeld weggegooid. Mayke en haar begenadigde  Haagse slagwerkers hadden het voor niets gedaan.

Ik was verbijsterd door de platheid van de man die ik tot dan toe voor een intelligente VVD’er had gehouden. Nu hoorde ik een al jong vergrijsde negentiende-eeuwse burgerman ten plattelande.

Het leek Halbe Zijlstra wel.

 

 

LEES VERDER
WKtS
12 DECEMBER 2017