Van Tuinen en Tomben

HERFSTVIJVER

 

De romantische natuur van Johan Breuker

 

 

 

 

et Johan Breuker (Amsterdam, 1942) zat ik jarenlang in het bestuur van AIDA, de organisatie die al dertig jaar gevluchte kunstenaars bijstaat. Ik leerde Johan daar kennen als een zachtaardig mens, de vriendelijkheid zelve, maar ook als een man die de wereld in orde wil hebben en daaraan graag het zijne bijdraagt, in de kunst, in het onderwijs, en bij AIDA, waar hij liever iets dééd dan vergaderen.

Johan Breuker is tekenaar en graficus. Hij werd opgeleid aan de Rietveld Academie in Amsterdam en doceerde van 1986 tot 2003 aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht waar hij veel zag veranderen. Wat niet veranderde was de kunstenaar in hem, misschien zijn ware ik, de kern van zijn persoonlijkheid die zich na 2003 niet langer als leraar hoefde in te tomen, maar volop los kon gaan als tekenaar en graficus.

Er volgden verscheidene tentoonstellingen en wat je daar zag, was steeds duidelijker het werk van een romanticus die Johan als jongetje in Amsterdam al moet zijn geworden toen hij alleen nog maar kon dromen van de parken, tuinen en bossen die hij later waar ook ter wereld zou bezoeken. Nu kon hij er zich aan te buiten gaan. Hij begon zelfs dodenakkers in zijn hart te sluiten, al waren ze dan oud, en veelal Engels – plaatsen waar de jaren de geur van bestervend vlees voorgoed hadden verdreven….

 

     
  l”ENFER                                                

   
  BOSVEN            


  WINTERSE VIJVER


  BEGRAAFPLAATS IN SHEFFIELD

 

Maar Johan Breuker zou de romanticus niet zijn die hij is als ook de poëzie hem niet zou inspireren. Hij maakte verschillende kunstenaarsboeken, onder meer met Anneke Brassinga. Om zijn drijfveren voor anderen te verhelderen gebruikt hij graag een citaat van de Italiaanse schrijver Cesare Pavese die schreef, in de door Willem van Toorn en Pietha de Voogd vertaalde bundel De dood zal komen en jouw ogen hebben: ‘Het duurt maar een ogenblik, in de morgenstond: op de grond tekenen zich de zwarte schaduwen en scharlaken rode vlekken zonlicht af. Dan keert de stilte terug.’

Licht en stilte – het zijn deze twee rustgevende woorden die in de tekeningen en etsen van Johan Breuker hun overrompelende kracht krijgen. Voor wie het verlangen kent – zoals de titel van zijn nieuwe oeuvrecatalogus luidt.

 

WKtS
http://johan-breuker.nl/