Impekt

MUZIEK DIE WORDT AFGETRAPT

 

Verbeter je Taal Nog Meer – 92

 

Oei, oei, oei, dat was
me weer een loei.
JOHAN CRUYFF

 

 

 

 

Er wordt veel afgetrapt tegenwoordig. Niet alleen op het voetbalveld, ook in de krant.

Dan wordt er een festival afgetrapt, of een congres, of een antivax-demonstratie, het kan niet schelen wat, maar er wórdt afgetrapt.

Of gestart. Dat kan ook. Er wordt ook veel gestart. Een opleiding, een bedrijf, een gezin, soms zelfs een leven als iemand er na veel tegenslag weer tegenaan gaat. Dan start je je leven opnieuw. En, o, ja, het krioelt van starters op de woningmarkt.

Die dingen hebben impact, veel of weinig, dat weet ik niet, maar impact, spreek uit impekt. Je hoort het de godganse dag. Had de toeslagenaffaire impekt? Nou en of! En Afghanistan? Me dunkt! Ankie Broekers-Knol kan erover meepraten, wat ze dan ook deed, maar beter had kunnen laten. Nog voordat het Kamerdebat over haar was afgetrapt, zag je al de ongelooflijke impekt van haar briljante politieke analyse.

Ongelooflijk, ook zo’n woord. Elke beschrijvende mededeling gaat tegenwoordig vergezeld van een gevoelsmatige overdrijving. Kreeg hij een prijs? Nee, hij kreeg een prestigieuze prijs. Is zij een talent? Nee, zij is een toptalent.

Operazangers

Het barst in Nederland van de toptalenten. Ze zijn meestal ook topfavoriet zolang de wedstrijd tenminste nog niet is afgetrapt. Na afloop is het vaak een ander verhaal. Dan hebben ze niet gescoord en moet er nieuw toptalent komen.

Een toptalent mag veel, maar het mag niet falen.

Onze media zijn gek op zulke uitdrukkingen. Er is een onuitputtelijke behoefte aan. Helaas kun je clichés niet eindeloos gebruiken. Ze raken versleten en dan zul je iets nieuws moeten opstarten, maar hoe, als al dat getrap zonder impekt je innerlijk zo heeft uitgehold dat je niet meer in staat bent equivalenten met evenveel of liefst nog méér impekt te bedenken.

Nieuwsgierig als ik ben, kijk ik ernaar uit. Meestal word ik teleurgesteld. Maakt zo’n toptalent op de televisie mij lekker met eindelijk weer eens iets ongelooflijk groots, een wedstrijd voor operazangers die niet kunnen zingen, en dan zegt het dat het zo’n uitzonderlijk festijn gaat aftrappen.

Muziek die wordt afgetrapt.

Hoe armzaliger de taal, des te ongerijmder de werkelijkheid die het toptalent van de media ons voorschotelt.

Fijne aftrap!

 

 

SLOT
WKtS
18 OKTOBER 2021

TERUG NAAR DE VOORPAGINA
DE VOLKSKNAR NR 370