Kalasjnikovs – 2

 

 

 

 

 

 

 

ls kranten en televisiepresentatoren mij vertellen dat ik word bedreigd, wil ik ook weten wát mij bedreigt.

Toch?

Dat is behelpen, al doen de Volkskrant en vooral de NRC hun best om uit de kakofonie van meningen, geruchten, geroep, gissingen, emoties en beschuldigingen een verstaanbaar geluid te destilleren.

De NRC verduidelijkte opnieuw, een jaar na het verschijnen van het boek Die Schwarze Macht van Christoph Reuter, dat Daesh (of IS) niet een staat op islamitische grondslag nastreeft, maar met de methoden van de Stasi – en andere westerse geheime diensten – een politiestaat sticht die de leiders absolute macht geeft en de bevolking knecht (met behulp van een geheel eigen uitleg van de koran en sharia-rechtbanken).

Eén ding wordt nog steeds onderbelicht. De oeverloze hoeveelheden wapentuig waarover deze leiders beschikken.

In dit verband viel mij in de Volkskrant een ingezonden brief op. Hij was geschreven door Sophie Morel van Women International for Peace and Freedom. Zij beweert dat de eigenaar van club Bataclan een zoon is van de Franse meneer Lagardère, oprichter en aandeelhouder van de EADS-groep, een bedrijf dat de Airbus maakt en volgens Sophie Morel vorig jaar met de verkoop van raketten en gevechtsvliegtuigen zestien miljard dollar winst maakte.

Zestien miljard dollar.

Ik ga ervan uit dat de redactie van de Volkskrant heeft nagevraagd wie Sophie Morel is en waar ze voor staat.

Ik neem ook aan dat de redactie heeft uitgezocht of het waar is wat zij beweert.

Als het waar is wat ze zegt, en ik herhaal, áls het waar is wat ze beweert, dan is dit groot nieuws, te groot, lijkt mij, voor een brievenrubriek. Het verband met de wapenindustrie kan bijdragen aan een antwoord op de vraag waarom uitgerekend zoveel onschuldigen in club Bataclan moesten worden vermoord.

Niet uit religieuze motieven, speculeer ik nu ook maar even, maar uit wraak voor het westerse geweld in het Midden-Oosten.

Die brief  van negen regels in de Volkskrant ondersteunt de gedachte dat niet religie, maar de overproductie van westers wapentuig de kern van het kwaad is dat ons bedreigt.

18 NOVEMBER 2015

Op de site 925 wordt de brief van Sophie Morel aangevochten. Het maakt een verhaal over de machtspositie van de schatrijke Arnaud Lagardère (de vader) er alleen maar interessanter op. Ik ben benieuwd welke kranten zich de komende dagen zullen verdiepen in de manier waarop hij en andere schatrijke lieden in Frankrijk hun geld met wapens – en de Airbus – verdienen.