Ik, Beatrix Ruf

 

Dagstukjes – 98

A
A a a
Oote a a a
Oote oe oe oe
Ooe oe oe
JAN HANLO: OOTE

e hoort voetbaltrainers en van die ‘voetbalanalisten’ zoals ze zichzelf noemen op tv over van alles en nog wat wauwelen, maar het Nederlandse voetbal wordt er niet beter van. Wat deze voetbalkenners op de televisie avond in avond uit beweren, komt de prestaties van de voetballende miljonairs in het veld niet ten goede, maar vast en zeker spekt het hun portemonnee.

Je ziet het ook in de politiek. Van zaken die de eerste de beste klusjesman in een handomdraai oplost – het spoor of de ict  – maken politici een onontwarbaar kluwen, net zo lang tot er geen touw meer aan vast te knopen valt…

In de kunst kunnen ze er ook wat van. Kunstemployés kunnen kunsthistorisch lullen als Brugman, maar geen kunstenaar schept daardoor ook maar één meesterwerk meer.

Beatrix Ruf, nu twee jaar directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, blijkt een prominent vertegenwoordigster van de meierende kletsmafia. Ze kreeg in een interview met de NRC ampel gelegenheid haar zegje te doen.  In het Engels, hoewel ze Duits is. Ik begreep er geen snars van. Ik hoorde orakeltaal, kennelijk bedoeld om mij als gelovige op de knieën te dwingen. Louter bezweringen, magie en hekserij.

Ruf demonstreerde dat ze de kunst van de westerse avant-garde goed begrepen heeft. Na de pisbak van Duchamp en het zwarte vierkant van Malewitsj restte ons alleen nog maar het ego van de kunstenaar als objet d’art. Inmiddels is de kunst weer verder voortgeschreden en is het ego van de  museumdirecteur kunst geworden. Ik, Beatrix Ruf. 

Mediaknechten buigen als lakeien in het stof. Telkens weer in de ban van fantasten, bedriegers, illusionisten en…  Hochstapler…

LEES VERDER
WKtS
11 NOVEMBER 2016