Hype (3)

De Grote Hyper

Thera dacht niet vaak aan seksueel misbruik, maar als ze – meteen al ’s morgens onder de douche – het kale hoofd van de Grote Hyper voor haar lodderig oog zag opdoemen, liepen haar de rillingen over de rug.

Ze zat nu een jaar of dertig in het boekenvak en nog nooit was ze met tegenzin – of ongedoucht – naar haar werk gegaan.

Haar toewijding was niet onopgemerkt gebleven.

Ze had topauteurs begeleid, vanaf het moment dat ze – friemelend aan het stofmapje met hun eerste verhaaltjes erin – hun opwachting maakten, tot hun eerste televisie-optreden en ver daarna.

Het was een plezierige tijd.

Hoe goed herinnerde ze zich nog de jonge O., die al bij zijn tweede boek het verpletterende succes mocht beleven van een verkoop boven de tweehonderdduizend.

Zo maakte je literatuur, dacht ze trots.

Maar er waren fusies gekomen, of liever gezegd, eerst samenwerkingsverbanden, en toen fusies, en toen de dictatuur van de allergrootste mediamoloch uit de vaderlandse geschiedenis, en van lieverlee was de sfeer veranderd.

De bazen (háár bazen) waren ingewisseld voor nieuwe, frisse krachten die niet meer over boeken praatten, of gedurfde literaire plannen ter tafel brachten, maar de mond vol hadden van tools en targets en vooral… budgetten.

De oude bazen waren er niet tegen bestand gebleken en nu was er de Grote Hyper die de hele handel, zoals hij zei, kwam saneren.

En dan, dacht Thera, het woord van Lucebert indachtig, godverdomme geen genade.

Daar had je ‘m. Ze voelde de rode vlekken in haar hals alweer aangloeien (en vergeten een coltrui aan te trekken).

Thera, vroeg hij, hoe is ’t gegaan?

Ze had de hele nacht door, eenzaam woelend in haar bed, die vraag gevreesd. Geen wonder dat ze de Grote Hyper al meteen onder de douche was tegengekomen. Zelfs je hoofd was in dit bedrijf niet meer vrij. Als-ie maar met z’n poten van haar afbleef, maar dat zou wel meevallen. Van haar schrijvers wist ze dat zulke managers vaak impotent waren…

Eh. . . hoe het gegaan is?

Ze probeerde zich te concentreren.

Ik ben ermee opgehouden.

Je bent er, wat godverdomme.. Je bent ermee opgehouden?

De Grote Hyper leek te ontploffen.

Ja, sprak ze unverfroren, rode vlekken of niet. Ik ga geen vijftigduizend dollar voor een onbekende Amerikaan betalen. Jij weet ook wat ik moet hypen om dat terug te verdienen. Ik doe het niet.

Wel, godverdegodver, en de redactie zeurt me al weken aan mijn kop dat wij óók jonge Amerikanen moeten hebben. Wij zijn langzamerhand de enige uitgeverij die nog géén jonge Amerikanen heeft. Hoe denk je dat wij het volgend jaar moeten redden?

Ik heb geen idee.

Het is toch niet naar Robbert Ammerlaan, hè? brulde de Grote Hyper haar nu woedend in d’r gezicht.

Ik zou het niet weten, sprak ze rustig. En o, ja onze twee eigen bestsellende auteurs hebben afgezegd. De een heeft minstens nog een jaar nodig om z’n boek af te krijgen. De tweede wil het er voorlopig helemaal niet meer over hebben. Zit in een diepe crisis.

Godverdegodverdegodver, steunde de Grote Hyper, terwijl hij zo paars aanliep dat ergens in de buurt van zijn hart de bloedtoevoer leek te worden afgesneden. Die ongehoorde klotelullen, die hufters. Nederlandse auteurs, ik kan er wel op schijten. Verwaande zakken. Ik trap ze er allemaal uit. Allemáál, hoor je?

Thera hoorde hem aan. Stijlgevoelig als ze was, vond ze het jammer dat hij ophield. Ze hield van schelden, ze hield van Céline, ze hield van haar auteurs, maar ze hield niet van de Grote Hyper.

Weet je wat jij kunt, sprak ze dapper, jij kunt de boom in. Ik verlaat het pand. Ik bel al m’n Nederlandse schrijvers en ga gezellig een feestje met ze bouwen. Zo!

Toen liep ze de deur uit.

Achter zich hoorde ze een verontrustend menselijk geluid, maar ze vermande zich en keek niet om.

LEES VERDER
Oorspronkelijk gepubliceerd in de Volkskrant van 4 mei 2001