Hij doet niks hoor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


JE VINDT IN HET PARK EEN KEUR AAN GENEZENDE KRUIDEN

Dagstukjes – 101

 

Diese Mühsal, durch noch Ungetanes
schwer und wie gebunden hinzugehen,
gleicht dem ungeschaffnen Gang des Schwanes.
RAINER MARIA RILKE: DER SCHWAN

en van mijn lijfbladen is de Nieuwsbrief van het Beatrixpark. Het Beatrixpark is een luisterrijke enclave in het beton van de Zuidas – dat sneller groeit dan de bomen eromheen.

Redacteur van de Nieuwsbrief is de neerlandica Elodie Luinge. In het laatste nummer schrijft ze dat de boze buitenwereld – met zo’n Trump en zo’n Wilders – haar in deze tijd weleens te veel dreigt te worden. Dan heeft ze gelukkig het Beatrixpark binnen handbereik.

Maar helaas… Vluchten kan niet meer… Toen ik de Nieuwsbrief helemáál gelezen had, moest ik constateren dat de geest van Trump en Wilders al diep in het Beatrixpark is doorgedrongen.

Als je kennis neemt van de manier waarop het bestuur – redelijk, vasthoudend en bevlogen – telkens weer de strijd moet aanbinden met gemeente en bedrijven die het groen het liefst nog vandaag met wortel en tak zouden willen uitrukken, dan weet je: dit gaat het bestuur niet winnen.

De jongste verrassing was de verplaatsing van de afrit in de geplande tunnel onder de Zuidas die – in tegenstelling tot eerdere afspraken – tweehonderd meter dichter bij het park komt te liggen.

Amsterdammers kunnen zich voorstellen wat de ondertunneling van de A10 gaat inhouden. Ze hebben geleerd van de Metro. Maar wat het slopen, breken, rooien, graven, het bekabelen en het storten van beton het Beatrixpark zal gaan aandoen, is voor degenen die nog een poosje willen blijven dromen, niet minder dan een nachtmerrie.

Vanuit hun ivoren torens kunnen de honderden employés van de Akzo, het verfconcern dat sinds kort met een kolossaal complex in het Beatrixperk gevestigd is, de vernielingen met eigen ogen aanschouwen.

Maar, schrik niet, het ergste moet nog komen. Ten hemel schreiend is het verhaal over een echtpaar op leeftijd dat al jaren probeert zwanen, eenden, ganzen en meerkoeten in het park te redden. Onverlaten vangen de vogels ’s nachts en bieden ze op Marktplaats te koop aan. Voor bepaalde, bijzondere zwanen wordt wel achthonderd euro betaald.

Maar het grootste gevaar voor onze gevleugelde vrienden heet Hond Hij Doet Niks Hoor. Zulke honden brengen de vogels soms gruwelijke wonden toe. Sterfgevallen zijn geen uitzondering. Er zijn hondenbezitters die niet schromen hun dieren óver de afscheiding rond een vijver te tillen om ze de vogels de stuipen op het lijf te laten jagen. Met de smartfoon aan hun oor staan ze toe te kijken.

Die Trump en die Wilders, denk ik na al deze rampspoed tot me te hebben genomen, zullen we in het Beatrixpark hun hond niet zien uitlaten, maar hoe houden we hun geestverwanten buiten de deur?

De hufters winnen op alle fronten.

 

 

 

LEES VERDER
WKtS
25 NOVEMBER 2016