Dagstukjes – 268
Dead or alive
COWBOYFILOSOFIE
en van de beste Hollywood-films die ik me herinner is High Noon. Het eindigt met een buitengemeen spannend duel. Het duel – als middel om je tegenstander uit te schakelen – was in Europa al lang verboden, maar in de Amerikaanse western werd deze vorm van doodslag nog met overgave beoefend.
Het Amerika van Hollywood is geen democratie. Maar ook de democratie van Amerika is geen democratie. Dat is een waarheid als een cow, maar de boys die het in dit machtige land voor het zeggen hebben, geloven nog steeds in het tegendeel. Zelfs Donald Trump lijkt die opvatting toegedaan, hoewel deze coward zich gedraagt als de eerste de beste hufter die met niemand rekening houdt.
In het duel blijkt hij een ster: schelden, interrumperen, beledigen, ja, zelfs de kinderen van je tegenstander misbruiken, het kan niet op. Een wat beschaafdere Amerikaan zoals Joe Biden had er geen verweer tegen.
Show
In mijn omgeving klonk voor de zoveelste keer de vraag hoe het in godsnaam mogelijk is dat men in Amerika zo’n idioot op de hoogste post heeft gekozen. Ik denk: omdat die hoogste post in Amerika voor heel veel mensen – en vooral ook voor de Nederlandse media – show is, theater. Niet écht. Echt is in het collectieve bewustzijn van de meerderheid alleen geld – en in het verlengde daarvan: macht.
Nog verleidelijker is roem, maar die is helaas niet te koop en voor het merendeel van de bevolking onbereikbaar. Zij moeten hun verlangen naar roem bevredigen met idolen, heiligen, onmensen die ze kunnen aanbidden – en blindelings volgen.
Geslepen als-ie is, doordrenkt van propaganda-, reclame- en marketingtrucs, weet Trump dat daar zijn kracht zit, in het onuitputtelijke reservoir van occulte waanzin. Zijn faam – dagelijks op de televisie en in de kranten uitgedragen – verleent hem de alomtegenwoordigheid en onsterfelijkheid die hem tot een verlosser maken. Ga d’r maar aan staan.
Maffia
Wie denkt zoals Trump en zijn miljoenen volgelingen wil niet door een democratisch landsbestuur voor de voeten gelopen worden. Hoe minder staat, vinden de Republikeinen, net als de maffia in Italië, des te beter.
Daarom heeft de politiek in Washington baat bij zonderlingen als Trump en Bush en vele anderen. Don Quayle? Sarah Palin?
In Nederland gaan we nu ook dat pad op. Verstandige mensen denken dat hun land het zelfs met zulke clowns wel redt. Bovendien kun je altijd om ze lachen. Maar ditmaal vergissen ze zich. Trump is van een ander allooi. We hebben in het recente verleden zo’n zelfde type in een groot land de macht zien grijpen.
TERUG NAAR DE VOORPAGINA
LEES VERDER
WKtS
10 OKTOBER 2020