Handhaving

VENETIANEN PROTESTEREN ZWEMMEND TEGEN DE CRUISESCHEPEN

Dagstukjes – 227

 

En nog kon Gijs van de honger niet slapen!
KINDERLIEDJE [1]

 

 

Zou er al een hoogleraar handhaving zijn? Hoogleraren heb je tegenwoordig bij de vleet, in alle soorten en maten, je ziet ze vaak op tv en dan zeggen ze iets.

Ze worden gevraagd als de redactie van een radio- of televisieprogramma een maatschappelijk probleem ter sprake wil brengen dat gewone mensen niet kunnen oplossen.

Handhaving is zo’n probleem. Niemand weet er raad mee, ik niet, ouders niet, schoolleiders niet, bestuurders niet, managers niet, een professor wel?

Er wordt veel geklaagd, maar je hoort nooit dat er iets wordt gedáán.

Ik moest aan dat handhaven denken toen ik in de krant las dat Amsterdam het verbod van scooters op het fietspad gaat handhaven. Echt handhaven, stond er. Ik schoot in de lach.

Toevallig las ik even later een stukje van Sheila Sitalsing in de Volkskrant over het handhaven van het verbod op cruiseschepen in Venetië.

In Venetië zijn deze drijvende flatgebouwen vol vette, obese luiwammesen – de hedendaagse leisure class – niet minder dan een ramp. Nu heeft er wéér een een ongeluk veroorzaakt.

Sitalsing schetst de Venetiaanse onmacht door de jaren heen.

De column leest als het synopsis van de apocalyps die ons in mooie oude steden als Venetië en Amsterdam te wachten staat. Met dank aan de wereldwijde toeristenindustrie die net als Holle Bolle Gijs maar blijft dóórvreten.

En nog kon Gijs van de honger niet slapen….

 

 

 

LEES VERDER
WKtS
3 JUNI 2019

[1]  De volledige tekst luidt:

Heb je wel gehoord van de hollebollewagen
Waar die hollebolle Gijs op zat?
Hij kon schrokken, grote brokken
Een koe en een kalf en een heel paard half
Een os en een stier en zeven tonnen bier
Een schip vol rapen en een kerk vol schapen
En nog kon Gijs van de honger niet slapen!