For Sale

 

Dagstukjes – 155

 

In Nederland wil ik niet leven,
Men moet er steeds zijn lusten reven,
Ter wille van de goede buren,
die gretig door elk gaatje gluren…

J.SLAUERHOFF: IN NEDERLAND

 

ou Donald Trump Nederland kopen als hij het van Mark Rutte aangeboden krijgt? Ik denk het wel. Ga maar na wat-ie in één klap binnenhaalt. Een flink lapje grond, 41.543 vierkante kilometer, met 17.084.719 inwoners, waarvan de meerderheid raszuiver én normaal is. 411.3 bewoners per vierkante kilometer, goed voor de economie en te vol om nog van natuur te hoeven spreken. Dertien procent water. Leuk om er met je speedboot overheen te scheuren. Alles kundig gekanaliseerd en bebakend.

Maar er is meer. Een florerende handel. Een belastingparadijs. Heel veel  multinationals. Een monarchale parlementaire democratie, nou ja, oké, dat is dan wat minder, maar – heel fijn voor Melania – de koning en zijn koningin zullen na verloop van tijd hun plaats graag afstaan aan iemand als Trump die er wel een paar centen voor over heeft om zijn vrouw koningin te zien worden – en hijzelf koning.

En er is nóg meer. In de eh… menselijke ontwikkeling – ja die lijst bestáát – is Nederland vierde van de wereld. Iedereen spreekt Amerikaans, net als Eva Jinek, haar kijkers en de commercie. En we zijn, niet onbelangrijk, qua bruto nationaal product zo’n 770.8 miljard euro waard, het zeventiende land van de wereld.

Bovendien, Don, zal Rutte zeggen, hebben we als exotisch extraatje nog een paar resten tropisch Nederland in de Cariben, heerlijk om uit te waaien als het hier te lang miezert. Nederlanders gaan ook niet meer naar Terschelling.

Trump zou wel gek zijn als hij het aanbod van Rutte niet aanneemt. Mij houdt alleen nog de vraag bezig of iemand in Nederland zich tegen de verkoop zal verzetten. We worden er immers allemaal beter van en houden Poetin en andere rare kostgangers buiten de deur.

Maar onze Nederlandse identiteit dan?

Flikker toch op, man.

 

 

 

WKtS
LEES VERDER
26 DECEMBER 2017