Deskundigen

Dagstukjes 301

Nederland Nederland
denk ik trots
bijna alles is erger
KEES STIP

 

 

 

Je ziet en hoort ze almaar meer op de televisie, deskundigen. De problemen zijn groot, de media maken er ruimschoots gebruik van, maar zelf kunnen zij ons niets vertellen over de hoedanigheid van deze nijpende vraagstukken. Daar hebben ze deskundigen voor.

Deskundigen!

Niemand in het Hilversumse mediapark schijnt zich dr Clavan te herinneren, het potsierlijke typetje van Kees van Kooten en Wim de Bie, dat lang geleden alweer de professorale betweter op de televisie voorgoed belachelijk maakte.

Graag draag ik mijn steentje bij, al zou ik mezelf geen deskundige willen noemen.

Deftige buurt

Ik woon al dertig jaar in een deftige Amsterdamse buurt waar mij in de loop van de tijd de ogen geopend zijn voor de zeden en gewoonten van de beter gesitueerden, zeg maar het nieuwe geld. Velen van hen doen dingen die niet mogen. Op de stoep fietsen of er veel te hard met de scooter rijden. Huisvuil náást de afvalbak pleuren. Met knipperlichten aan midden op de rijweg parkeren. Honden op de stoep laten poepen – of in het speelveldje van de kinderen.

Het zijn kleinigheden in het licht van de eeuwigheid, ik weet het, maar ik zou ze – als ik een deskundige was – moeiteloos tot een duizelingwekkend veelvoud kunnen vermenigvuldigen. En let wel: ik heb het niet over de jeugd of  ‘jongeren’. Ik heb het over vaders en moeders in kapitale woningen, met veel te grote auto’s, een elektrische bakfiets, een of meer scooters en soms ook nog een motorfiets voor de deur.

Studentikoos

Het is mij een raadsel waarom deze buurtbewoners zich zo gedragen. Een rest studentikoos gedrag? Nog niet volwassen? Te druk met andere zaken?

Ik weet niet hoe hun aantal zich verhoudt tot de goedwillende sukkels die zich wél aan de regels houden, maar ook als het een minderheid betreft is hun gedrag irritant en aanstekelijk voor soortgenoten.

Mark Rutte zou eens een dagje met me mee moeten wandelen. Als zelfs zulke simpele gedragsregels op dit niveau met voeten worden getreden, wat kun je dan verwachten van Haagse maatregelen tegen corona?

Het is in onze neoliberale cultuur ‘normaal’ geworden om schijt te hebben aan alles wat niet in jouw belang is. Het algemeen belang? Dat doen anderen maar.

Mocht er ooit een nieuw kabinet komen, dan zal het zijn eerste opdracht zijn om Nederland democratisch, sociaal en beschaafd weer in het gareel te krijgen.

 

LEES VERDER
TERUG NAAR DE VOORPAGINA

WKtS
24 NOVEMBER
EERDER IN DAGBOEK