Coup

 

Dagstukjes – 80

k moest denken aan andere militaire coups in mijn leven na de oorlog.

Die in Griekenland, die in Argentinië en die in Suriname staan me nog helder voor de geest. Vooral de laatste toen sergeants de macht grepen.

Een militaire coup is altijd een greep naar de macht van gefrustreerde militairen. Gefrustreerd, niet vanwege de maatschappij of het lot van de bevolking, maar vanwege hun te lage rang. De hoogste in rang bij de genoemde staatsgrepen was de Argentijn Videla, een luitenant-generaal, hoog, maar gezien zijn mateloze ambitie voor hem kennelijk niet hoog genoeg…

In een beroepsleger zijn de haat en de nijd om de plaats in de hiërarchie voor iedereen zichtbaar. Ik weet het omdat ik het verschijnsel – anders dan onze minister – bijna twee jaar lang als dienstplichtig sergeant heb kunnen waarnemen. Sindsdien ben ik niet alleen overtuigd antimilitarist, maar bezie ik ook met argusogen de besnorde heren in van die rare pakken vol padvindersinsignes. Zelfs de koning dost zich bij gelegenheid zo bespottelijk uit – misschien om indruk te maken op zijn vrouw of haar vader.

Je zou zeggen, haat en nijd zie je in elk groot bedrijf en vooral in de ambtenarij, maar nee, employés van de Amrobank, de Akzo of de Rijksoverheid beschikken niet over uzi’s, kalasjnikovs, houwitsers, tanks, helikopters en F-16’s. Zij brengen hooguit je inkomen, hypotheek of pensioen in gevaar. Sergeants, kolonels en andere gefrustreerde coupplegers gaan over leven en dood. Ze hebben beroepshalve leren doden.

Herinneren we ons Griekenland, Argentinië en Suriname nog?

De doden – voor zo ver vindbaar – zijn begraven, maar de wonden helen nooit.

Vanzelfsprekend is een land waar zulke coups gepleegd worden een achterlijk land. Daar hoef je niet moeilijk over te doen, maar dat ook in Nederland tegenwoordig steeds meer politici het leger openlijk lippendienst bewijzen, lijkt me een teken aan de wand.

Zo zwak en wereldvreemd zijn ze.

LEES VERDER 
WKtS
16 JULI 2016
Op de foto speldt de minister van defensie een generaal een insigne op.