Curriculum Vitae

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lezen en schrijven

 

mar as an ’t ende toch de spiegel brek
dan arft zien volk een schat van grote weerde
de mooiste varzen van een Drent op eerde
verlangen, weemoed in het hoogste lied
MARGA KOOL

 

ilhelm Reindert Kuipers, roepnaam Wim of Willem, werd op 27 augustus 1940 in Utrecht geboren. Hij ging in 1946 naar de Sint Gregoriusschool in Utrecht en in 1952 naar het Sint Bonifaciuslyceum in die stad. In 1958 kreeg hij zijn diploma gymnasium alfa.

In zijn schooljaren werden hem ook de eerste beginselen van de carrosseriebouw in de werkplaats van zijn vader bijgebracht. Als volleyballer werd hij geselecteerd voor het jeugdteam van de provincie Utrecht.

Van 1958 tot 1960 was hij leerling-journalist bij de rooms-katholieke krant Het Centrum, afwisselend in Utrecht en in Amersfoort. Hij schreef columns (cursiefjes) en interviewde bekende sportlieden, zoals de middenvoor van DOS, de international Tonny  van der Linden.

Van 1960-1962 vervulde hij zijn militaire dienstplicht, laatstelijk als wachtmeester bij de veldartillerie in Ede.

Van 1962 tot 1965 was hij stadsverslaggever, chef stadsredactie en eindredacteur bij Het  Centrum, waarvoor hij de weekendbijlage Bij ontwierp, die hij samen met Hans Friedeman redigeerde.

Van 1965 tot 1970 studeerde hij Nederlandse taal- en letterkunde aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Hij voorzag in zijn levensonderhoud met een eigen reclamestudio, Kuipers Kuipers De Beus. Daarna was hij, van 1967 tot 1970, binnenlandredacteur bij de Volkskrant in Amsterdam.

Van 1970 tot 1972 studeerde hij algemene literatuurwetenschap bij prof. dr. J.C. Brandt Corstius in Utrecht – met als bijvakken theoretische literatuurwetenschap en algemene taalwetenschap.

In 1972 werd hij voor vier dagen in de week de eerste hoofdredacteur van het nieuwe Utrechts Universiteitsblad. Tegelijkertijd werkte hij aan de opzet van een proefschrift over avant-garde en poëzie.

Vanaf 1975 was hij bij uitgeverij Ambo verantwoordelijk voor de wetenschappelijk georiënteerde reeks Basisboeken.

In 1980 keerde hij als literair redacteur terug naar de Volkskrant. Drie jaar later werd hij tevens chef van de kunstredactie, wat hij tot 1990 bleef.

In 1982 vroegen Maurits Schmidt en Charles Groenhuijsen hem als voorzitter van de Beroepsgroep Journalisten van Amnesty International.

Van 1992 tot 1996 schreef hij voor de Volkskrant de rubriek ISBN, die uitmondde in het boek ISBN van de wereldliteratuur (Ambo).

Tussen 1990 en 2008 was hij bestuurslid en voorzitter van de vluchtelingenorganisatie AIDA.

Vanaf 1996 tot aan zijn pensionering in 2002 was hij eindredacteur, criticus en columnist bij de boekenbijlage Cicero van de Volkskrant.

In 2002 publiceerde hij de roman De werkplaats (Cossee).

Willem Kuipers (op de foto voor de kunst van AIDA in Arti et Amicitiae in Amsterdam) is getrouwd met Liesbeth Kuitenbrouwer.

Zij hebben twee zoons, Tobias en Rogier, en twee kleinkinderen, Jonathan Splinter en Micha Benjamin. Ze wonen in Amsterdam.

Op 2 september 2009 begon Willem Kuipers de website wiewiewie onder de naam van zijn digitale alter ego Willem Kuipers te Smilde, een uitbreiding van zijn familienaam die hem rechtens toekomt, omdat ze verwijst naar de geboortegrond van zijn voorouders in Groningen en Drenthe.

 

ZIE OOK AUTOBIO
ZIE OOK BIBLIOGRAFIE