Bibliografie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Willem Kuipers – als schrijver ook Willem Kuipers te Smilde – publiceerde behalve zijn recensies, columns, reportages, interviews en beschouwingen in de Volkskrant tal van artikelen en verhalen elders.

  • ‘De slapenden zijn medescheppend’ (1983) In: Kritisch Akkoord. Manteau, Antwerpen, 1984.
  • Marxisme is voor jongeren. Interview met Leszek Kolakowski en een inleiding van Jan Sperna Weiland. Een uitgave van de Volkskrant en de stichting Van der Leeuw Lezing. 1984.
  • ‘Op zoek naar de topografische Reve’ (1986) In: Revejaarboek 4. De Prom, Baarn, 1988.
  • ‘Aardje naar zijn vaartje’ In: Familiewoordenboek. Meulenhoff, Amsterdam, 1995.
  • ‘Otium cum dignitate’ In: Otium cum dignitate. Ambo, Baarn, 1996.
  • ‘Katholicisme als maatschappelijk ideaal. Kellendonk wil tegenwicht bieden aan het modieuze literatuurbedrijf.’ In: Frans Kellendonk: Verzameld Werk. Deel 2, p. 491. Querido, Amsterdam, 2015

 

Boeken en verhalen in druk

  • ISBN van de wereldliteratuur. Een leesgids. Ambo, Amsterdam, 1997.
  • De werkplaats. Roman. Cossee, Amsterdam, 2004.
  • ‘Assumpta est Maria in coelum’. Een kerstverhaal. De Volkskrant, 1992

 

                 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boeken en verhalen online

 

Artikelen online

Over Newton; over de invloed van de computer op de cultuur (en het boek); over Frits Staal; over de zogenoemde crisis; over wapens; over Jorge Luis Borges en over kunstenaars  als Pyke Koch, Willem den Ouden, Peter Vos en Paul Dikker.

En over prijzengekte in Nederland: over de kunst in  de houdgreep van de bureaucratie; over televisiedrama en over de leugen van de crisis.

Willem Kuipers te Smilde schreef ook over het werk van mensen die hij persoonlijk gekend heeft, zoals de filmer Adriaan Ditvoorst, de schrijver Harry Mulisch,  de staatsman Václav Havel, de minister  Max van der Stoel, de journalist Arie Kuiper en de uitgever Herman Pijfers (Ambo).

 

Familiegeschiedenis

Op de treeplank van de tijdnaar een citaat van Lucebertis een familiegeschiedenis die begint in de achttiende eeuw met boeren in de Groninger Ommelanden. Hun nazaten waren de eerste bewoners van de kolonie Veenhuizen en de kolonie Ommerschans. Hún telgen verruilden in het begin twintigste eeuw de verarmende veengebieden in het noorden van Nederland voor het Ruhrgebied in Duitsland waar de mijnbouw mannen, vrouwen en kinderen uit alle windstreken werk én een toekomst beloofde.

 

En verder…

Een lopende serie op deze site is Verbeter Je Taal Nog Meer die ook in de Volksknar, het blad voor oud-medewerkers van de Volkskrant, gepubliceerd wordt. Deze stukjes over taal verschenen in april 2020 als boekje onder de titel Wiewiewie en de Volksknar. Een nieuwe reeks in de Volksknar heet Uit de oude doos.

Een kroniek van de afgelopen jaren zijn de Dagstukjes.

Meer kritieken en literaire opstellen in het archief van de Volkskrant op het internet.

De jongste aanwinst zijn de gedichten.

 

 

 

Reacties zijn welkom op info@nullwiewiewie.nl   

Terug naar de voorpagina