Bibliografie

 

 

 

 

 

 

 

illem Kuipers – als schrijver ook Willem Kuipers te Smilde – publiceerde behalve zijn recensies, columns, reportages, interviews en beschouwingen in de Volkskrant tal van artikelen en verhalen elders.

  • ‘De slapenden zijn medescheppend’ (1983) In: Kritisch Akkoord. Manteau, Antwerpen, 1984.
  • Marxisme is voor jongeren. Interview met Leszek Kolakowski en een inleiding van Jan Sperna Weiland. Een uitgave van de Volkskrant en de stichting Van der Leeuw Lezing. 1984.
  • ‘Op zoek naar de topografische Reve’ (1986) In: Revejaarboek 4. De Prom, Baarn, 1988.
  • ‘Aardje naar zijn vaartje’ In: Familiewoordenboek. Meulenhoff, Amsterdam, 1995.
  • ‘Otium cum dignitate’ In: Otium cum dignitate. Ambo, Baarn, 1996.
  • ‘Katholicisme als maatschappelijk ideaal. Kellendonk wil tegenwicht bieden aan het modieuze literatuurbedrijf.’ In: Frans Kellendonk: Verzameld Werk. Deel 2, p. 491. Querido, Amsterdam, 2015

BOEKEN EN VERHALEN IN DRUK

  • ISBN van de wereldliteratuur. Een leesgids. Ambo, Amsterdam, 1997.
  • De werkplaats. Roman. Cossee, Amsterdam, 2002.
  • ‘Assumpta est Maria in coelum’. Een kerstverhaal. De Volkskrant, 1992

                 

 

 

 

 

 

 

 

BOEKEN EN VERHALEN ONLINE

ARTIKELEN ONLINE

Over Newton; over de invloed van de computer op de cultuur (en het boek); over Frits Staal; over de zogenoemde crisis; over wapens; over Jorge Luis Borges en over kunstenaars  als Pyke Koch, Willem den Ouden, Peter Vos en Paul Dikker.

En over prijzengekte in Nederland: over de kunst in  de houdgreep van de bureaucratie; over televisiedrama en over de leugen van de crisis.

Willem Kuipers te Smilde schreef ook over het werk van mensen die hij persoonlijk gekend heeft, zoals de filmer Adriaan Ditvoorst, de schrijver Harry Mulisch,  de staatsman Václav Havel, de minister  Max van der Stoel, de journalist Arie Kuiper en de uitgever Herman Pijfers (Ambo).

FAMILIEGESCHIEDENIS

‘Je hoort steeds vaker’ is een verhaal over het lot van een ouder wordende, hardwerkende fietsenmaker in deze tijd, een tijd van grote verwarring, juist voor ouder wordende, hardwerkende fietsenmakers.

‘Een gepeperde rekening’  is een verhaal over radicalisering. Het laat zien welke verstrekkende gevolgen de arrestatie van een deserteur in het Nederlandse leger had.

Op de treeplank van de tijdnaar een citaat van Lucebertis een familiegeschiedenis die begint in de achttiende eeuw met boeren in de Groninger Ommelanden wier nazaten tot de eerste bewoners van de kolonie Veenhuizen en de kolonie Ommerschans behoorden. Hún telgen verruilden begin twintigste eeuw de verarmende veengebieden in het noorden van Nederland voor het Ruhrgebied in Duitsland waar de mijnbouw mannen, vrouwen en kinderen uit alle windstreken werk én een toekomst beloofde. Drie hoofdstukken zijn af. Ze zijn op wiewiewie te lezen. Het laatste hoofdstuk – over de terugkeer naar Nederland – is in de maak.

Een lopende serie op deze site is ‘Verbeter Je Taal nog Meer’ die ook in de Volksknar, het blad voor oud-medewerkers van de Volkskrant, gepubliceerd wordt.

Meer kritieken en literaire opstellen in het archief van de Volkskrant op het internet.

BIJGEWERKT TOT 22 DECEMBER 2015