Paarlen voor de zwijnen

  JA, MIJN VOOROUDERS WAREN BOEREN….                                                           FOTO WILLEM KUIPERS

 

Verbeter Je Taal Nog Meer – 84

 

 

Er stonden drie kruisen op Golgotha,
Maar de boer hij ploegde voort.
J.W.F. WERUMEUS BUNING: BALLADE VAN DE BOER

 

Als het kalf verdronken is, dempt men de put. Wanneer je, zoals ik, nog van vroeger bent, vlecht je weleens zo’n uitdrukking door je woorden.

Spreek je met veel jongere mensen, dan zie je hoe ze hun wenkbrauwen fronsen. Kalf verdronken? Put gedempt? Je mag blij zijn als ze niet meteen zeggen dat je niet goed snik bent.

– Ben u soms een boer? vroeg er laatst een uit een groepje toen ik in hun bijzijn dat kalf liet verdrinken.

– Nee, zei ik, verbaasd. Ja mijn voorouders waren boeren, in Groningen, maar dat zegt mij niet zoveel meer.

– Dus u liegt, was het weerwoord.

– Eh, nee, ik lieg niet.. dit is een manier van spreken, het is táál, jullie moedertaal. Ik neem aan dat jullie dit weten.

Mafkezen

Degenen die ik zo spreek zijn pubers op de scholen in mijn buurt. Ze volgen daar het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs. Zodra de zon schijnt zijn ze buiten, net als ik, en dan praat ik met ze. Soms vang ik op wat ze tegen elkaar zeggen. Veel fuck, kut en shit. Ze zijn zo bijdetijds dat ik blij was met de vraag of ik een boer was. Het was een vorm van contact. Het verbónd ons.

– Weten jullie dan wat een boer is, vroeg ik belangstellend.

– Ja, zeker, zei er een, dat zijn van die mafkezen op tractoren die op zoek zijn naar een vrouw.

– Wacht even, zei ik, voordat jullie de Nederlandse boer gaan afzeiken, denk even aan Groningen. Aan de boeren daar, aan hun boerderijen die op instorten staan, aan hun kalveren die verdronken zijn, maar de put dempen, ho maar.

Sorry

Deze confrontatie met de harde werkelijkheid greep ze zichtbaar aan. Zo zichtbaar dat ik de neiging had me te verontschuldigen. 

– Maar jongens, zei ik daarom schuldbewust, dit is táál, hoor. Het zijn zegswijzen. Spreekwoorden. Staande uitdrukkingen. Gezegden. Als het kalf verdronken is… Paarlen voor de zwijnen werpen…. De kat de bel aanbinden… De hond in de pot vinden…

– O, zei er een, u bent van de Partij voor de Dieren.

 

TERUG NAAR DE VOORPAGINA
LEES VERDER
WKtS
1 APRIL  2021
VOLKSKNAR NR 358