Als God zelf

BACH GEEFT KINDEREN LES

 

Dagstukjes – 180

 

mdat ik nogal lui ben, kijk ik graag. Naar álles. Zélfs naar de Nederlandse televisie, hoewel in mijn omgeving niemand dat meer doet – wat ik begrijp.

Ik kijk zelfs naar De Slimste Mens. Niet om Philip Freriks, een oud-collega van de Volkskrant, of om Maarten van Rossem – wiens geschiedkundige werk ik altijd heb gewaardeerd – maar vanwege de deelnemers.

Slimmeriken interesseren mij. Zijn de deelnemers slim? Zijn ze zó slim dat ze – geestelijk gesproken – hun krachten met elkaar op het hoogste niveau kunnen meten? Of zijn ze helemaal niet zo slim, maar veeleer zó dom dat je je afvraagt waarom ze allemaal hoogopgeleid heten – en ook nog eens cum laude in iets afgestudeerd.

Gisteravond aanschouwden mijn vrouw en ik Robèrt van Beckhoven, koekenbakker en jurylid van Heel Holland Bakt, Lisette Wellens, verslaggeefster en presentatrice van WNL (dat is een omroep) en de actrice Jaike Belfor, die ook vechtsporten als karate, kung fu, krav maga, mma, grapplen en kickboksen beoefent.

Robèrt en Lisette wisten van toeten noch blazen. Jaike wist alles. Ze was koningin Eenoog in het land der blinden. Ze speelde het spel bovendien zoals een spel gespeeld moet worden, serieus en met plezier. Regelmatig verdreef haar vrolijke lach de geconcentreerde frons op haar gezicht.

Jaike won. Maar zelfs zij, o, Jaike, Jaike toch, wist niet wie Bach was.

Ik was eh.. nou ja… eh.. ik was zeg maar gewoon even gewoon even volkomen uit het veld geslagen. Ik was zó ontdaan dat ik niet verder kon kijken. Om mijn ontreddering de baas te worden, zette ik de cellosuites van Bach op.

Bach. 

Johann Sebastian. Genie. Schepper van de allersubliemste kunst die er is. Als God zélf niet in woorden te vatten.

Het zegt Bekende Nietsnutten en hun volgers niets meer.

Zo leert De Slimste Mens je hoe schaamteloos dom we in Nederland aan het worden zijn.

Of ben je minder somber als je niet naar zulke programma’s kijkt?

 

 

 

10 AUGUSTUS 2018
WKtS
LEES VERDER