Krankzinnigen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

G.K.CHESTERTON

 

Dagstukjes – 150

 

 

Better a witty fool than a foolish wit.
SHAKESPEARE: TWELFTH NIGHT OR WHAT YOU WILL

 

oms – zoals vandaag – bekruipt mij het gevoel dat ik omringd ben door krankzinnigen.  A confederacy of dunces. Niet de kwetsbaren die moeite hebben met het leven, maar de baasjes – en tegenwoordig ook de ‘bazinnetjes’ – die ogenschijnlijk nergens onder  gebukt gaan en het – misschien mede daardoor – vaak voor het zeggen hebben.

In de krant stond een oproep van een stel beroepszielkundigen. Zij vragen de regering iets te doen voor de groeiende groep medemensen die het in deze tijd alleen niet meer bolwerken.  De samenleving – de politiek! – moet ze helpen.

Je praat erover, in eigen kring, maar veel verder dan de verwijzing naar een (excellent) boek over de materie kom je niet.

Soms – zoals vandaag – biedt een geniale schrijver – geen psycholoog of therapeut zijnde – ons soelaas. Iemand als G.K. Chesterton bijvoorbeeld, de schrijver van de amusante speurdersverhalen met Father Brown in de hoofdrol.

Een paar regels proza van hem: 

“Iedereen die wel eens zo onfortuinlijk is geweest een gesprek te beginnen met iemand die zich op of over het randje van een geestelijke stoornis bevond, weet dat diens meest sinistere kwaliteit die van een huiveringwekkende scherpte voor detail is; het verbinden van het een met het ander in een map die ingewikkelder is dan een doolhof. Wanneer je redetwist met een waanzinnige, zul je hoogstwaarschijnlijk het onderspit delven; want omdat hij niet wordt opgehouden door alles wat met een gezond oordeelsvermogen gepaard gaat, kan zijn geest zich op veel manieren sneller bewegen. Hij wordt niet gehinderd door een gevoel voor humor of naastenliefde, of door de domme zekerheden van ervaring. Hij is des te logischer doordat hij bepaalde gezonde affecties is kwijtgeraakt. Wat dat betreft is de omschrijving die doorgaans wordt gegeven van krankzinnigheid misleidend. De waanzinnige is niet degene die zijn verstand verloren heeft. De waanzinnige is degene die alles verloren heeft behalve zijn verstand.”

Je baas? Je bazin? Je schoondochter? Geert Wilders? Donald Trump? 

 

 

LEES VERDER
10 DECEMBER 2017
WKtS