Benzinemonsters in de duinen

 

Dagstukjes – 205

 

Een ronkende auto die als hij rijdt op een mitrailleur lijkt,
is mooier dan de Nikè van Samotrake.

FILIPPO TOMMASO MARINETTI [1]

 

 e hoeft je in Nederland niet te vervelen. Daar zorgen onze media wel voor. Wordt er niet gebakken of geschilderd – of naar boeren gekeken die hunkeren naar een vrouwelijk zoogdier in de bedstee – dan zijn er altijd wel de kwestietjes die iedereen tot een mening verleiden en sommigen er zelfs toe brengen – o, jee – die mening kenbaar te maken. Dat heet democratie.

Vandaag had de publieke radio weer een lekker kluifje voor twitteraars en andere zenuwenlijders. Het ging over de Formule-1-races die een schatrijk koningskind in Zandvoort op zijn circuit in ere wil herstellen. Hij had de staat daarvoor zeven miljoen euro gevraagd. Maar dat ging de staat – in handen van de asfaltpartij VVD – niet doen. Men wilde wél de infrastructuur faciliteren – wat óók een lieve duit kost, maar daar merk je als burger niets van.

Ik heb daar weinig aan toe te voegen. Sommige onzin is zo verpletterend dat je er vanzelf het zwijgen toedoet.

Gebrul

Slechts één opmerking moet me van het hart. Heeft iemand zich al gerealiseerd hoeveel lawaai die hysterische benzinemonsters tot ver in Noord-Holland teweeg zullen brengen? Daarbij valt het gebrul van Schiphol in het niet.

Wandelaars – in de prachtige Kennemerduinen bijvoorbeeld – worden met inmiddels 8,4 miljoen personenauto’s in Nederland – 8,4 miljoen! – weer wat zwaarder op de proef gesteld, terwijl zij toch doen wat het kabinet van ze vraagt, sportief bewegen om de kosten van de gezondheidszorg te drukken.

Autoraces hebben niets met sport te maken. Het is een strijd tussen automerken als Mercedes, Ferrari, Honda, Toyota, Ford en Renault.  Hun CEO’s en aandeelhouders hebben geen boodschap aan het spelelement dat lang geleden ook de autosport kenmerkte. Het is nu, met 55 miljoen mensen die wereldwijd de wedstrijden op de televisie volgen, big business. Niet het plezier van de massa telt, maar de winst van de auto-industrie, die met haar marketing volop van deze ‘sport’ profiteert. Wagens en coureurs zijn rijdende reclameboodschappen die de publieke media gratis en voor niets onder de fans verspreiden. Het commerciële Liberty Media dat over alle tv-rechten gaat, is voor 18,7 % eigenaar van het bedrijf dat de wedstrijden regelt.

Tabak

Vergeleken met andere sporten – waarin óók veel geld omgaat – is de autosport geen feest van lichaam en geest, maar een event dat geld moet opleveren, veel geld, steeds meer geld. De man die als eerste de Formule-1-wedstrijden op wereldschaal organiseerde, de Brit Bernard Ecclestone, verdiende er miljoenen mee. Alleen de televisierechten al brachten hem gigantische bedragen in het laatje. Het privé-vermogen van Ecclestone wordt geschat op 2,4 miljard pond. Hij verwekte schandaal toen bleek dat hij de Britse Labour Party 1 miljoen pond had geschonken om de tabaksindustrie fiscaal te ontzien. De  producenten van het genot dat longkanker heet waren zijn belangrijkste sponsors. Hun klanten rookten – en zopen – zich een ongeluk.

Het zaakje stonk en is blijven stinken.

 

 

 

LEES VERDER
WKtS
6 FEBRUARI 2019


[1] Filippo Tommaso Marinetti was een Italiaanse dichter die met zijn Futuristisch Manifest dat hij op 20 februari 1909 in de Franse krant Le Figaro liet afdrukken, heel veel behoudende burgers in zowel Frankrijk als Italië tegen zich in het harnas joeg. Het citaat is uit dit Futuristisch Manifest.